top of page

Wat te doen bij een faillissement van jouw instrumenten dealer?




De sluiting en kort daaropvolgend faillissement van Bax Music heeft afgelopen weken bij ondermeer ook onze leden heel wat vragen doen ontstaan. Is er een specifieke “to do” voor wanneer jouw besteld en reeds betaald instrument in zulke situatie achterblijft, of in geval je bij die muziekhandel een instrument in herstelling hebt staan?

Hierbij enkele aandachtspunten.


1/ Bij een sluiting met door een recht uitgesproken faillissement is de dealer/handelaar sowieso zowat onbereikbaar. Spaar je dus de moeite om daar op de deur te gaan bonken : het zorgt enkel voor bijkomende stress.


2/ Bij een uitgesproken faling hoort een erg specifieke, wettelijke procedure waarbij ook alle reeds betaald hebbende bestellers automatisch door de curator worden gecontacteerd. Je bent immers, omdat je reeds voor jouw bestelling betaald hebt, automatisch een eisende schuldeiser : in ruil voor jouw betaling heb je recht op een claim tot levering of terugbetaling. Wacht dus eerst en vooral geduldig op een officieel schrijven/mail van de curator van het desbetreffende faillissement.

Hou daarbij zeker jouw spambox erg goed in de gaten! Die mail wordt je immers mogelijks vanop een ongekend mailadres gestuurd.


3/ Bij een reeds “in herstelling” afgegeven instrument, dat dus in voorlopige bewaring staat bij de falende dealer maar waarvan jij nog steeds eigenaar bent, staat het instrument of bij de dealer of bij een eventuele externe hersteldienst. De curator die het faillissement van de dealer beheert is verplicht de nodige maatregelen te treffen om jouw eigendom in bewaring goed te beschermen, net zoals de externe hersteldienst trouwens waarnaar de dealer jouw instrument voor herstelling heeft toegestuurd. De curator is ook dan verplicht de externe partijen op te dragen om met jou contact op te nemen omdat je jouw instrument zou kunnen ophalen of laten terugbezorgen.

Het heeft ook hier geen zin om telefonisch met de dealer contact op te nemen : je zit immers samen met vele anderen in dezelfde boot en alvorens je het toestel terug kan ontvangen moet dat eerst door een administratieve molen gehaald worden. Hou facturen én bewijs van afgifte voor herstelling dus steeds héél goed bij, ook al wordt het toestel buiten garantie hersteld!


4/ Laat dit nogmaals een oproep zijn om facturen én andere bewijsstukken (betaling van bestelling, bevestigende mails enz.) érg goed bij te houden en ook uit te printen. Maak een gebundeld foldertje aan, zowel elektronisch als fysiek, zodat je bij opgenomen contact dadelijk de juiste documenten, klanten nummers en referentie nummers kan terugvinden.


5/ Wat is nu de kans dat je al jouw geld van een niet geleverde bestelling terugkrijgt of het toestel alsnog wordt hersteld?

Wel, bij een faillissement ben je bij een reeds betaalde bestelling één van de vele schuldeisers die mee in de rij staan. Het faillissement is uitgesproken omdat de dealer niet meer over de nodige financiële middelen beschikt om aan alle financiële verplichtingen te voldoen, inclusief de jouwe. Je bent daar uiteraard erg kwaad over. Maar wacht even de communicatie en het voorstel van de curator af voor je zelf juridisch gaat procederen. Laat ons wel realistisch zijn : elk bedrag dat je nog zou kunnen recupereren en terugbetaald krijgen is in dergelijk geval een meevaller. Bij een faillissement worden in principe immers alle openstaande schulden kwijt gescholden. Ook die naar jou toe….


6/ Bij een in herstelling en dus in bewaring gegeven toestel, dat sowieso jouw fysieke eigendom blijft, ligt de situatie ietsje anders : het toestel is fysiek ergens aanwezig, of dat nu in het magazijn van de dealer, haar hersteldienst of die van een externe hersteldienst is speelt in principe geen rol. Je zal het dus van ergens ontvangen of bij een partij kunnen ophalen. Maar daarvoor moet je eerst hun communicatie afwachten.

Dat kan wel lang duren en desgevallend krijg je het toestel trouwens niet hersteld terug. Dat is erg sneu, maar wettelijke garantieperiodes zijn in Europa gelukkig goed beschermd en indien jouw toestel onder garantie wordt hersteld blijf je daar ook bij faling via de distributeur recht op hebben. Transportkosten e.d., dat is een ander paar mouwen. Daar draai je waarschijnlijk sowieso zelf voor op.


Kortom, je staat samen met heel wat andere klanten in een eisende rij.

In heel de Benelux zijn er erg specifieke, wettelijke regels die door een bij faling aangesteld curator moet volgen. Die moet er immers voor zorgen dat alle lopende zaken, waaronder dus ook openstaande facturen, leverings-) en herstellingscontracten naar behoren en binnen de mogelijkheden correct worden afgehandeld.

Reeds betaalde bestellingen zijn sowieso verloren : jouw besteld toestel zal niet geleverd worden, en met een klein gelukje krijg je het volledig betaalde bedrag terug. Maar ga er maar vanuit dat je sowieso samen met leveranciers, personeel én vele andere klanten tot het verliezende kamp behoort.

Bij een in bewaring gegeven herstelling blijf je sowieso eigenaar van jouw toestel, dus daar heb je sowieso recht op.

Wacht in beide gevallen vooral de officiële communicatie af en groepeer desgevallend met gelijkgezinden indien je ook na een heropstart moet vaststellen dat jouw toestel nog niet wordt teruggegeven.


Sowieso veel sterkte. Leuk is anders.

En wees altijd voorzichtig bij online bestellingen : check vooraf de reputatie en credibiliteit van de dealer.

Een old school winkelbezoek met “over the counter” levering ter plaatse, ook al kost dat een ietsje meer, biedt nog steeds de meest gegarandeerde aankoop.




 
 
 

コメント


@2023  by De Muziekgilde. 

Met steun van Playright en Sabam for culture

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page